donderdag 7 juni 2018

Breien in Liepaja

foto van Knitting: LATVIAN MITTENS AND TRADITIONAL PATTERNS.


Maandag 28 mei 2018

Om 11 uur komen de deelnemers samen bij Sena klets . Het gezelschap bestaat uit 23 dames en één heer,
 uit 
Nederland
Australië
USA
Estland
Zweden
Duitsland
Luxemburg
Japan
Frankrijk
onder leiding van  Ziedite en Santa (medewerksters van Sena Klets). Later komt Ilze er nog bij. Zij is tolk.
Vanuit Riga rijden we naar Druva waar we lunchen en een workshop "Breien van traditionele handschoenen uit de regio Saldus" volgen. Tijdens deze workshop leerden we verschillende boordjes breien. Wat gelukkig nog niet moeilijk was.
Van links naar rechts . De eerste handschoen is een een dagelijkse, de tweede voor een vrouw, de derde voor een man en de vierde voor feesten en partijen
Uitleg over de handschoenen


      

Op de foto hier linksboven zie je het getal 100. De dames in Druva hebben 100 verschillende paren handschoenen gebreid voor het 100 jarig bestaan van Letland, dat groots gevierd gaat worden in september.

Het derde paar handschoenen op de foto links is geen hakenkruis. Het is een swastika. (voor info klik op het woord en je kunt de oorsprong lezen op deze site)
Dinsdag 29 mei 2018

Tentoonstelling en lezing over Kurzeme hanschoenen.
We zien  de verschillende kleuren en figuren van deze streek.In de workshop leerden we de verhoudingen berekenen voor de duim en de vingers in een vingerhandschoen. We hebben dit ook uitgeprobeerd  in een proefstukje. Na de lunch gingen we naar het Art en Craft Center  "Darza iela", waar we verschillende ambachtslieden aan het werk zagen.
Prachtig om te zien hoe alles gemaakt wordt.
Terug hadden we nog een workshop dubbel gebreide handschoenen. Ook ons diner werd hier verzorgd en was er een optreden van de folk musicgroep "Atstaukas"De pannenkoekenbakker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten